Facebook
Instagram
YouTube
FacebookInstagramYouTube
Aronia – extra owoc 0
Aronia – extra owoc

Aronia to niewymagająca, odporna na mróz roślina. Krzew odkryto około 300 lat temu na terenie dzisiejszej Kanady i Stanów Zjednoczonych. Dziś roślina uprawiana jest w wielu krajach natomiast Polska jest światowym pionierem w jej produkcji. Nasi plantatorzy produkują 15 tys. ton owoców rocznie. Uprawiany jest jeden tylko gatunek.

Aronia podobnie jak jabłoń należy do rodziny różowatych, lecz najbliżej spokrewniona jest z jarzębiną. Bywa nawet nazywana jarzębiną czarno owocową przez kształt i wielkości owoców.

Aronia ma ciekawe skórzaste liście, w sezonie są ciemnozielone, a później ogniste. Zakwita w drugiej połowie maja chmurą białych kwiatów, natomiast jesienią zdobi granatowymi, lśniącymi owocami. Krzewy dorastają do 3 m mają wyprostowane pędy, więc mogą służyć za osłonę przeciw wiatrom lub do obsadzania skarp. Możemy również zakupić formę pienną, czyli aronię zaszczepioną na podkładzie z jarzębiny.

Aronia zawiera dużo witaminy P a jej sok witaminy: C, B2, B3, B9 (czyli kwas foliowy) oraz witaminę E. W aronii są także cenne makro- i mikroelementy takie jak wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor. Aronia pomaga naszym organizmom w walce z  nadciśnieniem, miażdżycą, nowotworami. Jeśli macie problemy z oczami to warto zacząć pić sok aroniowy.

Aronia jest odporna na szkodniki i choroby. W warunkach naturalnych spotyka się aronię na piaszczystych terenach, obrzeżach lasów, kamienistych urwiskach, a nawet na bagnach. Roślina przystosowuje się do różnych warunków siedliskowych. Doskonale rośnie na glebach lekko kwaśnych, wilgotnych, oraz stanowiskach suchych, o zasadowym pH. Jedyne czego nie lubi to zacienienia. Jest bardzo wytrzymała na spadki temperatury i nie zaszkodzą jej nawet -40° mrozy, nie są jej straszne również wiosenne przymrozki.  

Krzewy sadzi się co 1,5 m oraz przycina do 1/3 długości a już w trzecim roku po posadzeniu zaczynają owocować. By krzewy kwitły i dawały obfite plony, należy najpóźniej na początku kwietnia usunąć pędy słabe oraz  wszystkie sześcioletnie i starsze. Pozostawiając jedynie gałązki najsilniejsze, o długości 30-50 cm. Jagody dojrzewają w drugiej połowie sierpnia. Po pięciu latach uprawy możemy uzyskać nawet 15-25 ton owoców z 1ha. Owoce aroni można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni, ponieważ przez dużą zawartość garbników są podatne na szybką fermentację. Owoce aroni są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym. Zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, hamują procesy starzenia oraz zapobiegają chorobom nowotworowym. Owoce uwalniają organizm od toksyn, są pomocne w leczeniu chorób krążenia, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu, zmniejszają też napięcie nerwowe i stres. Spożywanie przetworów z aronii uodparnia skórę na promieniowanie UV i łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby. Zjadanie owoców aronii, najlepiej codziennie, jest dobrym rozwiązaniem, by mieć doskonałą figurę, zdrową cerę i zachować bystry umysł. W dodatku częste jedzenie aronii pomoże wyglądać młodziej.

Owoce aronii rewelacyjnie nadają się na przetwory oraz do suszenia. Warto dodawać je do przetworów z innych owoców, np. jabłek czy porzeczek, bo poprawiają smak i dodają koloru. Duża zawartość garbników sprawia, że wolno fermentują. Więc wina z niej nie zrobimy ale za to nalewkę z pewnością.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium